28.08.2010

Ejderha Maketi

Kağıttan ejderha yaptım. Kocaman, üç boyutlu bir kağıt ejderha modeli. Bu görkemli Çin Ejderhası maketinin renkli çizimlerini internetten indirdim. Eskiden gazetelerin verdiği ev maketlerinden pek bir farkı yok. Parçaları kesip katlayıp tarif edildiği şekilde yapıştırmaktan ibaret. Zor olan kısmı ise göz yuvarlarından ayak parmaklarına kadar her ayrıntıyı tek tek kesip ince ince birbirine eklemenin biraz yorucu ve parmaklarda nasır yapıcı bir eylem olması. Yine de keyifli bir üç gün geçirmemi sağladı işte. Fakat yaptıktan sonra "ne yapıcaz şimdi bunu, bakıp bakıp tırsıcaz mı?" veya kağıt oynarken şans getirsin diye masaya koyduğumda "çek şu ejderhanı, parça pinçik edicem şimdi" şeklinde gelen yorumlar biraz canımı sıktıysa da sonradan aldırmadım, evin baş köşesine yerleştirdim. Çünkü neden? Çünkü bu ruhani ejderha yaratığı Çin mitolojisinde bayağı önemli bir sembolmüş ve de feng shui prensiplerine göre bir evin güney doğu köşesine yanında bir kap su ile birlikte yerleştirildiğinde şanstır, paradır, her türlü güzelliği davet ediyormuş. Evin girişinde sağ tarafa veya bir odanın kuzey köşesine konulduğunda da yine zenginlik, aşk falan getiriyormuş.

Kısacası üniversiteymiş, kpss imiş, iş sınavıymış, hayırlı kısmetmiş falan hiç uğraşmanıza gerek yok. Yapın ejderhayı, koyun herhangi bir köşeye, sonra yan gelip yatın. Gerçi karton oluşu dezavantaj yaratabilir diye işkillenmedim değil.



Her neyse, ejderhayla dalga geçilmez. Göz göze gelen taş olur. Bilge de bir hayvan. Tırsmamak mümkün değil.





Maketi Canon Creative Park adresinden indirdim. Ve bu linkte ejderhadan çok daha görkemli yapı maketleri, kağıt oyuncaklar ve başka bilimum kes yapıştır paper craft çizimlerini bulmanız mümkün. Ben de bu arada önceden denemiş ve kısmen muvaffak olmuş bir kişi olarak birkaç ipucu vermek isterim.


1. Bir kere hemen söyleyeyim, maket çizimlerinin üzerindeki yazılar ve maketin nasıl yapılacağını anlatan instruction dosyası hep İngilizce. Ama İngilizce bilmeden yapılmaz mı, bence yapılır.

2. Ben maketi 180 gr. mat kağıda bastırdım. Kağıt kalın olunca maket parçalarının birleştirme yerleri çok belirgin oldu. Ama daha ince kağıtla da sert bir maket elde etmenin zor olacağını düşünüyorum.



3. Ejderhanın parçaları çok ayrıntılı olduğu için makasla kesilmiyor. En iyi yöntem profesyonel maket bıçağı x-acto knife kullanmak. Tabi bu bıçakla kağıda ek olarak alttaki gazete katlarını, masa örtünüzü ve nihayet masanızı da keseceğiniz için bir çerçeve camının veya özel olarak bu iş için çerçeveciden kestirdiğiniz cam yüzeyin üzerinde çalışmanızı tavsiye ederim.

4. Yapıştırıcı olarak craft glue kullandım.

5. Benden bu kadar. Bunun dışındakileri her insan evladı akıl edebilir diye düşünüyorum.

6. Ha bu arada exacto knife'ı kullanırken ucunun kırılıp gözünüzü yarmamasına dikkat edin. Aman ha çok bastırmayın. (Gözüpek Cadılar blogu sağlığınızı düşünür.)

7. Maketinizin nihai boyutu yaklaşık 35x45 cm olacak.

3 yorum:

zeliha dedi ki...

bayıldım!

becerebilirsem yapıp evin başköşesine koyacağım :)

ayrıca tam artık yazmayacak heralde diyip umudu kestiğim bir anda yazınızı görünce pek sevindim :)

d e m e t dedi ki...

:) bir sürü yazmak istediğim şey var daha.. sıra gelmiyor ki!! Ejderha da biraz kolaya kaçmak gibi oldu ama yine de beğenmişsiniz, sevindim o yüzden.

silver dedi ki...

Cok başarılı bir çalışma olmuş elinize sağlık. Ben de benzer paper craftlarla uğraşıyorum fakat ekipmanım yeterli değil. Bahsettiğiniz x-acto knife ve craft glue ürünlerini nereden bulabilirim acaba?