23.02.2009

Origami Küresi (ya da Topu) : Kusudama Arabesque


Bu dekoratif origami küresi (origami topu) için kağıdın ulaştığı son nokta diyesim geliyor, çünkü çok ama çok güzel. Yapılışı biraz zahmetli, bayağı zaman ayırmak gerekiyor. Ama sonunda herkese gösterebileceğiniz ve gurur duyabileceğiniz bir kusudama sahibi oluyorsunuz!

Kusudama Japonca'da "şifalı bitki topu" gibi bir anlama geliyor. Geleneksel olarak Çin'de yapma çiçeklerden meydana getirilen ve kötülükleri uzakta tutması için evlere asılan top şeklindeki süsleri ifade ediyor. Origami Kusudama ise haliylen kağıt katlama tekniği ile yapılan kusudama demek oluyor. Peki "Arabesque" nerden çıktı derseniz, o da origami kusudama'nın bir çeşidi, çünkü kağıttan çok çeşitli kusudamalar yapılabiliyor. Ben sizinle bu modeli paylaşmayı seçtim çünkü bana sorarsanız kendisi kusudamaların en dekoratifi.

Ayrıca origami kusudama arabesque, aynı şekilde katlanmış çok sayıda parçayı bir araya getirerek daha karmaşık biçimlerin oluşturulduğu Unit Origami (veya Modüler Origami) tekniğinin de içerisinde yer alıyor. Çünkü bu model, aynı şekilde katlanmış tam otuz tane kare kağıttan oluşuyor. Bazı kusudama modelleri iğne-iplik veya yapıştırıcı yardımıyla bir araya getirilirken, arabesque modelinde parçalar yalnızca iç içe geçirilerek birleştiriliyor, başka herhangi bir malzeme kullanılmıyor.

Malzemeler:

Aynı veya farklı renklerde 30 sayfa kare biçiminde kesilmiş kağıt

Nasıl Yaptım:

Burada kusudama parçalarının (birimlerinin) nasıl yapıldığını kendim anlatmayacağım. Çünkü internette araya araya bulduğum şu muhteşem adrestekinden (edit [4 eylül 2010] : şu anda bu link ne yazık ki çalışmıyor, yenisini arama çalışmalarım devam ediyor) (işte yeni bir adres: kusudama diagram - bu adrese tıkladığınızda diagram otomatik olarak bilgisayarınıza indirilecek) (Gözüpek Cadılar blogu, araştırmacı ruha sahiptir.) daha iyi bir anlatım yapmam mümkün değil. Başlangıçta bir hayli zor olan bu origami modelini sanırım başka bir yere bakarak yapamazdım! Bu yüzden ben sadece yapılış aşamalarını ve parçaları nasıl birleştireceğinizi göstermekle ve birkaç yardımcı ipucu vermekle yetineceğim.



Önce kağıtlarımı hazırladım. Sarı renkli 30 sayfa A4 kağıdını kare şeklinde kestim.






Sonra anlatıldığı şekilde katlayarak birbirinin aynı 30 tane parça yaptım:




Aşağıda, parçaları nasıl yerleştireceğinizi gösteren bir diyagram yer alıyor. En önemli tavsiyem, parçaların hepsini aynı anda değil, düzenli gruplar halinde birleştirmeniz. Diyagramdaki her bir çizgi, bir parçaya karşılık geliyor ve her bir renk de, aynı anda birleştirmeniz gereken parçaları ifade ediyor. Önce kırmızı renkli çubuklarla gösterilen beş parça ile başlayın. Ardından lacivert renkteki beş çubuğu ekleyin. Sonra 10 adet yeşil çubuğu, 5 adet pembe çubuğu ve son olarak 5 adet mavi çubuğu ekleyin. Bu diyagramda model gittikçe yayılıyormuş gibi görünüyor ama tabi siz birleştirdikçe modeliniz küre şeklini almaya başlayacak. Bu yüzden de en dıştaki mavi çubukların uçları bir araya toplanmış olacak. Mavi çubukların beşini birden, uçlarındaki halka ile işaretlenmiş yerlerden aynı noktada birleştirdiğinizde küreniz tamamlanacak. (Parçaları birleştirirken hangi noktadan başladığınızı, kırmızı renkle gösterilen ilk beş parçanızın hangileri olduğunu karıştırmamanız için bunların üzerine geçici bir işaret koymanızı, örneğin bir parça selobant yapıştırmanızı öneririm.)


Kusudama birleştirilme aşamasında:



Otuz parçayı birleştirdim. Üçgen kanatları kıvırdım (Kıvırma işlemi için ince, silindir şeklinde herhangi bir malzeme kullanabilirsiniz. Örneğin kalem.) ve bir kurdele bağlayıp mutfak penceresinin önüne astım!





Bunlar da daha önce küçük kağıtlardan yaptığım Kusudama Arabesque ve Kusudama Chrysanthemum (Kasımpatı Kusudama).



Kasımpatını birleştirmek çok zor oldu, çünkü parçaları sürekli yerinden oynadı. Arabesque modeli ise bir kez birleştirildikten sonra o kadar sağlam oldu ki, evde kendisiyle futbol oynamamıza rağmen parçaları yerinden çıkmadı (fotoğraf futboldan sonraki halini gösteriyor). Üstelik kıvrılmış kanatları sayesinde duvara veya başka bir yere attığınızda esniyor ve hafifçe geri zıplıyor. İşte böyle eğlenceli bir origami modeli. Gene de en güzeli tepelerine kurdele bağlayıp bir yerlere asmak sanırım. Tamamen oyun amaçlı (kedimi oynatmak için) yaptığım origami oyuncaklarımı da kısa bir süre sonra burada yayınlayacağım.

3 yorum:

Unknown dedi ki...

İlk bes parcayi nasil birlestirdiniz yardim eder misiniz lutfen

Unknown dedi ki...

??????????

Unknown dedi ki...

Easy "water hack" burns 2 lbs OVERNIGHT

Over 160k women and men are using a easy and SECRET "liquids hack" to lose 2 lbs every night while they sleep.

It is proven and it works on everybody.

Here are the easy steps for this hack:

1) Grab a clear glass and fill it up half glass

2) Proceed to follow this amazing HACK

and be 2 lbs lighter as soon as tomorrow!