20.01.2009

Paper Quilling : Kağıt Telkari


Geçen hafta boyunca rengarenk Paper Quilling yani Kağıt Telkari tasarımları yapmayı denedim. Kağıt Dolama ya da Kağıt Sarma diye de adlandırılan bu tekniğin son derece basit olduğunu söyleyebilirim.





Ama Gözüpek Cadılar blogum için internette küçük bir arama yaptığım zaman karşıma çıkan modellerin güzelliği karşısında her zamanki gibi biraz şaşkına döndüm. Gene de elimden geldiği kadar yapmaya ve anlatmaya çalıştım.

Hangi Malzemeler?

Renkli fotokopi kağıtları veya renkli fon kartonları
Sivri uçlu bir çöp şiş veya kürdan
Maket bıçağı veya makas


(Paper Quilling için hazır şeritler halinde kesilmiş renkli kağıtlar ve sarma işlemi için de ince uçlu bir alet kullanılıyor. Bende bunların hiçbiri olmadığı için yukarıdaki malzemeleri kullandım.)

Nasıl Yaptım?

Burada yalnızca bir fikir vermesi için, bir davetiyeye veya doğumgünü ya da sevgililer günü kartına iliştirilebilecek, isterseniz çerçeveleyip duvara asılabilecek basit bir çiçeğin nasıl yapılacağını anlatacağım. Mantığını anladıktan sonra farklı şekiller ve düzenlemeler yapmak size kalmış.

Öncelikle çiçeğim için seçtiğim kırmızı, yeşil ve yavru ağzı renkli kağıtları yarım santim kalınlığında şeritler halinde kestim:



Çiçeğin kafası için kırmızı şeritlerden altı tane damla şekli, yavru ağzı şeritlerden de üç tane sıkı sarma yapmak gerekiyor. Bunun için önce kırmızı şeritlerden birini çöp şişin ucunu kullanarak sarmaya başladım. Bunu yaparken şeridinizi paralel bir biçimde sarmaya çalışın. Alttan üstten boru gibi uzamasına izin vermeyin:



Şeridimi yeterince sardıktan sonra (ne kadar saracağınıza çiçeğinizin büyüklüğüne göre karar verebilirsiniz, yeter ki diğer parçaları da aynı büyüklükte sarın) biraz gevşemesi için elimden bıraktım:





Sonra helezonumun açık ucunu yapıştırıcı ile yapıştırdım:






Helezonuma şekil vermek için bir tarafından tutup parmaklarımla sıkıştırdım. Bunu yaparken içteki halkaları da sıkıştırmaya çalışırsanız daha hoş bir görüntü oluyor:




Bu damlalardan beş tane daha yaptım:





Çiçeğimin tohumları için yavru ağzından şeritleri sıkı sıkı sardım ve elimden bırakmadan kenarlarını yapıştırdım:




Çiçeğimin sapını yapmak için üç tane şeridi diplerinden birbirine yapıştırdım ve kenardaki şeritleri, yaprakların olmasını istediğim yere kadar sarıp, yine damla şeklinde kenarlarından sıkıştırdım:




Sonra bütün parçaları arkalarına yapıştırıcı sürerek, önceden paspartuyla çerçevelediğim bir parça kartona yapıştırdım:








İşte bu kadar!


İpuçları: 1) Eğer paper quilling çalışırken kullandığınız tüm kağıtları standart bir kalınlıkta (benim için yarım santim) keserseniz, bir işten artan şeritleri diğer işlerde de kullanabilirsiniz.

2) Eğer quilling aleti yerine benim gibi çubuk çomak ya da yalnızca ellerinizi kullanıyorsanız, telkari parçalarınızın güzel görünmesi için şeridin en başındaki kıvrımın düzgün olmasına dikkat edin.

3) Yapıştırıcı olarak japon yapıştırıcısı kullanmayın çünkü kağıt ve karton bu sulu yapıştırıcıyı hemen emiyor. Bunun yerine craft tutkalı veya bildiğiniz uhu, pritt vs. kullanabilirsiniz. Ben en iyi sonucu mum şeklindeki yapıştırıcılarla aldım.


Diğer Kağıt Telkari denemelerim de burada:



Çiçekler biraz karmaşık görünüyor ama aslında çok basit. Fırsat bulduğum zaman nasıl yapıldığını anlatacağım.


Bunlar da internette görüp yaptığım modeller:





Bu ağacın orijinali burada.

12 yorum:

POLO dedi ki...

Espectacular, its so beautifull. Excelent work
Polo
http://elfogondepolo.blogspot.com/

d e m e t dedi ki...

Heey, thank you very much! I wish i could understand your delicious looking recipes :)

Neslihan Toker dedi ki...

Bloğunuzu lütfen devam ettirin. Çok güzel...
Görüşmek dileğiyle kolay gelsin.
www.anneleringunlugu.com

d e m e t dedi ki...

Çok teşekkür ederim :)

remoto dedi ki...

demetiçim bunları ilk defa görüyorum, çok beğendim ama, çok güzeller..özellikle kolay olduğunu söylediğin papatyalara bayıldım, galiba ben de isteyeceğim..

d e m e t dedi ki...

Galiba ben de sen gelene kadar hazır edeceğim :)

edaca dedi ki...

hepsı bırbırınden sahane buyuk bı sanat becerı elelrıne saglık arkadasım :)

d e m e t dedi ki...

teşekkür ederim :)

Haydins dedi ki...

Merhaba,
Bende dergi kagitlarindan bir pano hazirliyorum kendime..Renkli renkli dergiyi kivrilmis tutmasi biraz zor oluyor ama idare ediyoruz :)
Sevgiler..

annenotlari dedi ki...

quilling yapımını göstermeniz çok iyi olmuş.. bu kadar kolay olduğu aklıma gelmemişti.teşekkürler.

Özge dedi ki...

harika olmuş, elinize sağlık!

Lili'nin dunyasi dedi ki...

Cok guzel lutfen ilginc baska projeleriniz varsa onlati da gormek isterim